Zdravé stravování

Víte jaké látky ovlivňují vstřebávání vitamínů? Některé je podporují a jiné naopak omezují. Po zkonzumování podpůrných látek minerály a vitamíny směřují do krevního oběhu, aby mohly v těle účinně působit.
V reklamách nám farmaceutické společnosti doporučují různé multivitaminové tabletky už od časného dětského věku. Ale jak se říká všeho moc škodí, a tak je to i s vitamíny či minerály. Proto stále zdůrazňuji, že je třeba změnit životní styl a dosavadní stravovací a mentální návyky.

Zdravé stravování

Z televize se na nás doslova valí reklamy, které nás lákají na nepříliš zdravé stravování. Následují reklamy, které nabízejí různé vitamíny a přípravky na odstranění problémů, které přinesly ty předešlé reklamy. Další začarovaný kolotoč. Rovnovážný stav však dosáhneme jen vyváženým příjmem potravy. Uvedu příklad:

Vitamín A
Imunitu podporuje kombinace vitamínu A s vitamínem C a E. Nicméně kombinace vitamínu A s vysokým množstvím alkoholu, železem, mědí a manganem zvyšuje riziko onemocnění.

Vitamín D
Kombinace vitaminu D s olejem je pro tělo prospěšná. Nicméně znovu, kombinace vitamínu D se železem, manganem, mědí zvyšuje riziko onemocnění.

Vápník
Pro vázání vápníku je prospěšné kombinovat ho s vitamínem D, laktózou či mědí. Naopak kombinace vápníku s kyselinou šťavelovou (oxalát), fosfor, zda fytáty, které se vyskytují například v chlebu, droždí, pivních kvasnicích, cereáliích, pečivu je pro naše tělo nevhodná. Brání totiž absorpci vápníku.

Vitamín C
Konzumace vitamínu C se zeleninou s obsahem železa zvyšuje vstřebatelnost železa.

Zinek
Zinek je důležitý pro zdravou pleť, vlasy, nehty, pomáhá při problémech se zvětšenou prostatou nebo při hojení ran. Vstřebatelnější je při podávání s bílkovinami. Zinek se v přírodní formě nachází například v ústřicích, sardinkách, hovězím mase, obilných klíčcích, dýňových semínkách. Pokud například konzumujeme celozrnné pečivo, které obsahuje fytáty - druh vlákniny s masem či sardinkami - zinek se naváže na vlákninu a následně je z těla vyloučen bez toho, aby se zužitkoval.

Mé zdravé stravování je založeno právě na tomto principu kombinace potravy tak, aby byly jednotlivé složky co nejvíce tělu prospěšné.

Zdravá strava

Často se mě ptáte na pití čaje. Já osobně ho velmi nerada, moje tělo si ho nežádá. Čaje sice obsahují antioxidanty, ale tanin v čaji váže železo a tak znemožňuje jeho využití. Proto pokud čaj, tak mezi jídlem. Nikdy ne současně s jídlem. A zejména, mnohdy vidím, že lidé si v šálku nechávají vylouhovaný sáček čaje. Černé a zelené čaje by měly louhovat maximálně 3 - 4 minuty. Každý čaj louhujte tak dlouho jak je napsáno na krabičce, nikdy ne déle.
Dalším častým otazníkem je káva. Její velké množství snižuje hladinu vitamínu B1, který zlepšuje paměť, podporuje zdravé nervy, a co je důležité, snižuje chuť na sladké.
Šťavelan - oxaláty (rebarbora, špenát) se vážou na vápník a vytvářejí ledvinové kameny. Pokud jsou ale tepelně upravené účinek oxalátů se snižuje na minimum. Proto v mých receptech nenajdete žádné smoothies se syrovým špenátem. Špenát používám v štrúdlu či s těstovinami pouze tepelně upravený. Takže pokud se chcete vyhnout tvorbě ledvinových kamenů, vyhněte se nesprávně upraveným potravinám a nevhodným kombinacím.
Zdravé stravování snižuje i cholesterol. Bylo prokázáno, že některé léky, kterými se léčí civilizační choroby snižují vstřebatelnost vitaminů D, E a K. Kvalita krve záleží na kvalitě stravy. Pokud neumíme vstřebat některé vitaminy a minerály, kvalita krve klesá. A tak se následně vytvářejí další choroby. I ty související se srážlivostí krve. Takže milí moji, nespoléhejme se prosím na léky. Soustřeďme se na zdravou stravu, zdravý rozum a PREVENCI.

Na závěr vám nabízím dvě kvízové otázky:
VITAMIN A
a) konzumujete méně než jednu porci olejnaté ryby, žlutou či zelenou listovou zeleninu, nebo játra denně?
b) konzumujete méně než jednu porci mléčných produktů denně?
Pokud jste odpověděli ANO na jednu otázku, můžete mít nedostatek vitamínu A. Pokud jste odpověděli ano na obě otázky, riziko se zvětšuje.
Řešení: jezte více mléčných výrobků, tmavou zeleninu či mrkev (betakaroten). Tyto potraviny umí tělo zpracovat a vyrobit si z nich vitamin A.
VITAMIN B
a) máte méně než jednu porci sacharidových jídel denně?
b) konzumujete méně než jednu porci masa či vajec denně?
c) často konzumujete jídlo z rychlého občerstvení?
Pokud jste odpověděli alespoň na jednu otázku ANO, můžete mít nedostatek vitaminu B. Riziko deficitu se zvyšuje odpověďmi ano na všechny otázky.

Usnadněte si cestu ke zdraví a využijte naši nabídku podle paní Antonie Mačingové 28 denní harmonizační jídelníček. 

Zdroj: Amanda Ursellová - Vitamíny a minerály

×

Splátková kalkulačka ESSOX