Antonie Mačingová 28 dní jídejníček

ODHODLÁNÍ, VYTRVALOST a KÁZEŇ byly tři slova, která jsem si na mé cestě za zdravím připomínala každé ráno. A vyplatilo se. Po roce změněných návyků, jsem si dala zdravotní stav do pořádku natolik, že už roky nepotřebuji žádné léky. Následovalo zlepšení zdravotního stavu u lidí, kteří mě oslovili a požádali o pomoc při sestavení jídelníčku. To mě přivedlo k vytvoření 28denního jídelníčku, který pomáhá při doplnění alkalických rezerv organismu.

Stav vnitřního prostředí v určitých limitech, které mu umožňují bezproblémově fungovat, tedy homeostáze, se nevytváří automaticky. Je to výsledek našich vědomých voleb. Toho, co konzumujeme, jak konzumujeme a kde konzumujeme. To, v jakém prostředí žijeme a jak přemýšlíme. Od rovnováhy vnitřního prostředí totiž závisí kvalita našeho zdraví a toho, jak vypadáme. Některé proměnné neumíme změnit ihned. Stav půdy či životního prostředí je dlouhodobý proces v rukou kompetentních. Je nejvyšší čas pracovat na změně k lepšímu, ale je třeba začít od sebe. Co můžeme udělat hned, je výběr a příprava stravy. Slazené nápoje máme možnost okamžitě vyměnit za vodu - základ pitného režimu. Postupně můžeme z našich životů vyřadit situace a lidi, kteří nám způsobují smutek a stres. Výsledek tohoto přístupu je viditelný a zejména citelný v relativně krátké době.

Mačingová jídelníček

Svůj jídelníček vytvářím tak, aby vypadal jako běžný, chutnal jako běžný, ale aby byl jeho účinek, na rozdíl od "normálních" pokrmů, tělu prospěšný. Neboť pokud je norma to, co se běžně konzumuje v domácnostech, školkách, školách, či restauračních zařízeních, tak jsme populace "normální" nemocných lidí, jejichž cesta k uzdravení vede přes léky a lékařů. Sice se zvyšuje průměrný věk, ale v jaké kvalitě života? Zrušme normy a normálnost nahraďme originality.
Pro život potřebujeme zdroj energie, která se nachází v naší potravě. Energii získáváme z makroživin a mikroživin. Makroživiny jsou ty, které naše tělo potřebuje ve větším množství. Mikroživiny potřebujeme v menším množství, ale jejich role je stejně důležitá, protože se podílejí na procesu správného trávení a absorbování makroživin.
Voda je makroživina, která obsahuje mikroživiny. Proto ji také doporučuji pít a nahradit jí všechny ty přeslazené bublinkové nápoje a různé 100% džusy, které naopak, častokrát z těla odebírají důležité mikroživiny.
Mezi rostlinné zdroje bílkovin řadíme různé ořechy, ořechové pasty, tofu, sóju, tempeh, fazole různého druhu, quinou, hnědou rýži, brambory. V kombinaci s kváskový chlebem či kroupami nemůžete nic pokazit. Důležité ale je, "nezobať" mezi jídly a snažit se o to, aby naše tělo dospělo k opravdovému pocitu hladu.

SACHARIDY

Každé jídlo se postupně rozloží na glukózu. Glukózu z krve do buněk přenáší inzulín. Kolotoč „zobání“ a následného vyloučení inzulínu ze slinivky může způsobit otupení buněk zodpovědných za přenos inzulínu. Následně se v krvi začne hromadit cukr a také inzulín a z hlediska vzniku a rozvoje civilizačních chorob se v těle vytvoří ideální prostředí. Dalším nepříjemným průvodním znakem hromadění inzulínu v krvi je to, že inzulín je tukotvorný hormon, který rozhoduje o tom, že se tuk v těle začne ukládat. Obezita je předstupeň cukrovky a nebolí. Teprve později vznikne problém. Pokud si opravdu chcete vysledovat, jak na tom jste, doporučuji zapisovat si každé sousto, které denně zkonzumujete. Zkontrolujte si, jak jste na tom s příjmem cukru vy a hlavně vaše děti v podobě bílého krystalového cukru, sladkostí, různých brumíků, koláčků, horalek, bílého pečiva. Tyto potraviny doporučuji opravdu v minimálním množství, pokud už nejste ochotni se jich zcela vzdát. Cukrovka se vytváří dlouhodobě a základ můžeme získat již v dětství. Ještě jednou zdůrazňuji, nemoci se nedědí. Dědíme predispozice a choroby vytváříme opakováním stravovacích návyků našich předků. V jídelníčku doporučuji ponechat složené sacharidy a vlákninu ve formě zeleniny, luštěnin, pohanky, jáhel, vloček, batátů a ovoce - toho ale v menším množství.

BÍLKOVINY

Bílkoviny dělíme na živočišné a rostlinné. V těle to probíhá tak, že je přijímáme v rámci potravy a tělo si je rozkládá na aminokyseliny. Ty si pak v rámci potřeby tělo použije na podporu růstu, budování tkáně, svalů, orgánů, vlasů, pokožky. Slouží na podporu imunity, obnovu a výstavbu buněk, podporují hojení ran. Takže asi nebudou velkým zdrojem energie (i když můj osobní názor je ten, že každá potravina obsahuje bílkovinu a také sacharidy, ale v různém poměru) spíše jejich tělo využívá na výše uvedené funkce. Ve fitness se samozřejmě využívají a doporučují jako základ pro nárůst svalů. Mně jen přijde divné, že takové esa jakými jsou Serena Wiliams či Mike Tisson jsou vegani a svalovou hmotu jim závidí asi každý fitnessák. Nakonec i sloni či gorily svědčí o tom, že ne všechno je přesně tak, jak se to prezentuje. Tak si vyberte.
Spíše se setkávám s právě opačným problémem, že ženy, které chtějí rychle hubnout přecházejí na různé bílkovinné, práškové diety, které pak mohou způsobit zdravotní problém. Čím větší průmyslový zásah - konzervování, emulgátory a podobně, tím méně přirozený produkt pro tělo a jeho správné chemické a hormonální procesy. Proto já nečtu etikety na potravinách, snažím se takové potraviny ani nekupovat. Obzvláště ty, které mají těch drobných popisů velmi mnoho.
Odborníci tvrdí, že musíme jíst maso, vajíčka, sýry - neboť toto jsou zdroje esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí vytvořit samo. U nás se to už ale přehání s konzumací uvedených zdrojů a jak je vidět, evidentně to populaci neprospívá. Pokud se například podíváte na jídelníčky našich prarodičů zjistíte, že ti toho masa neměli v takovém přehnaném množství, ale věděli si vhodně nakombinovat luštěniny a sacharidy (kroupy s hrachem, pohanku s fazolemi ...), která jim vytvořila kompletní aminokyseliny. Tedy takové, po kterých měli všechno to, co tělo potřebovalo pro udržení kvalitního zdraví. Minulý rok jsem byla v Indii, mezi hinduisty, kteří nekonzumují skoro žádné živočišné bílkoviny a nemohu říct, že bych tam viděla problémy v růstu či dostatku vitální energie.

TUKY

Tuky jsou další důležitou makroživinou v našem jídelníčku. V těle slouží jako dlouhodobý zdroj energie. Potřebujeme je kvůli správné funkci hormonálního systému, pro ochranu vnitřních orgánů. Pokud se to přežene s nesprávnou stravou tak vzniká nahromadění meziresortních tuku a toto je již problém. Tuk slouží i jako tepelná ochrana. Setkávám se s poměrem podkožního tuku: více tuku a méně vody - je nám teplejší (je to většinou u chlapů, který mají i vyšší podíl svalové hmoty a také proto je jim teplejší než ženám) a potom poměr: více vody než tuku - tzv. celulitida. Pokud se to spojí s nízkým podílem svalové hmoty, ženám, i když mají kila navíc je častokrát zima. Tuky potřebujeme i jako nosiče vitamínů A, D, E a K. Také je důležité dbát na přísun zdrojů 3 a 6 omega mastných kyselin. V našem těle mají protizánětlivé účinky. Patří zde například ořechy, oleje, rybí tuk či mastné mořské ryby (3).
Pokud tedy chcete být zdravější a štíhlejší, ale ještě nejste připraveni na radikální změnu jídelníčku, zkuste alespoň to, že omezíte v co největší míře zdroje jednoduchých cukrů, jezte více zeleniny a bílkovin a omezte co nejvíce přílohy, jako brambory, těstoviny, knedlíky, rýži ...

Zdroj: Daniela Košťálová, Silvia Fialová, Lucia Račková: Fytoterapia v súčasnej medicíne, vydavateľstvo Osveta 2012.

Usnadněte si cestu ke zdraví a využijte naši nabídku podle paní Antonie Mačingové 28 denní harmonizační jídelníček. 

×

Splátková kalkulačka ESSOX